Nu sunt fan desert pentru că, de-a lungul timpului, pur si simplu, nu am simţit nevoia. Din cauza asta, nici pe site-ul ăsta eu nu prea am pus vreo reţetă de gen. Doar că în ultimul timp am slabit cam mult şi se pare că organismul meu cere şi câte ceva dulce. Şi de fiecare dată în ultimile două luni, când m-am nimerit în vreun restaurant, am început să mă uit şi pe pagina aia şi un desert a ieşit în evidenţă detaşat: moelleux au chocolat. Mă tot gândeam, împreună cu prietenii mei, cum se face. Ne imaginam că e greu de făcut, nu înţelegeam cum ajunge ciocolata aia să fie lichidă acolo, înăuntru. Îmi imaginam că se injectează cumva şi mă gândeam că au aştia de la restaurante un secret numai de ei ştiut.
Până în weekend-ul care tocmai a trecut, când am dat o căutare pe net după moelleux au chocolat şi am rămas cu gura cascată văzând căt de uşor se face. Nu am crezut că o să obţin ceva cu adevărat gustos până în momentul în care am gustat rezultatul final şi am simţit fericire…
Reţeta (pentru 6 persoane):
- 200 gr. ciocolată neagră
- 150 gr. unt nesărat
- 50 gr. făină albă
- 150 gr. zahăr brun (eu am folosit de zahăr brun închis, de melasă şi îl recomand)
- 4 ouă
- 50 gr. nuci, măcinate mărunt (eu am folosit nuci pecan si sunt cu o clasă peste cele normale. Doar gustă-le şi vei vedea diferenţa)
- 1 vârf de cuţit (1 pinch) de sare
- 2-3 frunze de mentă proaspătă
- îngheţată
Cum se face:
- Preîncălzeşte cuptorul la 150° C.
- Topeşte ciocolata la bain-marie cu două linguri de apă.
- Bate ouăle împreună cu zahărul. Dacă foloseşti zahăr negru, ai grijă să îl separi în prealabil. Zahărul pe care l-am folosit eu era destul de lipicios şi, indiferent căt l-am bătut, nu s-a topit şi a rămas cocoloaşe.
- Topeşte untul la foc moale.
- Adaugă untul topit şi amestecă.
- Adaugă făina şi ciocolata topită. Amestecă.
- Adaugă nucile şi sarea. Amestecă.
- Unge formele de copt cu unt şi puţin zahăr (eu am folosit forme de copt din ceramică de mărimea unei brioşe)
- Toarnă compoziţia în formele de copt.
- Bagă-le la cuptor la 180° C pentru 15 minute.
- Scoate-le de la cuptor şi lasă-le să se odihnească 10 minute înainte să le scoţi din formele de copt.
- Se serveşte ornat cu frunze de mentă şi cu o lingură de ingheţată pe gustul tau.
Preţ estimativ: 5 lei per porţie
Calorii: 601 calorii per porţie
Popularity: 3% [?]
Este delicios rezultatul final..un pont pe care îl folosesc ar fi ca pun la microunde 3 min ciocolata bucatele si untul, le omogenizez si amestec cu restul compozitiei…nu am încercat cu nuci sau alune, dar după ce am pus in forma, pun in mijloc si un cubulet sau doua de ciocolata de caramel..iar apoi la cuptor 200grade timp de 8min, max 9.se poate servi si cu creme anglaise. Am înțeles ca e cel mai cerut desert in restaurantele din Franța si înțeleg de ce. Felicitări pentru blog!