tom-yum-gai-1.JPGSi asa vine si reteta supei pe care o indragesc cel mai mult. Este cea mai surprinzatoare supa care am intalnit-o vreodata. Varianta pe care am mancat-o in Tailanda e cea cu creveti (Tom Yum Goong) dar aici, acasa, am preferat sa o fac cu pui pentru ca mi-e mai usor. Nu gasesc creveti proaspeti pe langa mine insa voi posta si Tom Yum Goong in curand.

Aceasta supa reprezinta o imbinare divina a gusturilor: e iute, e acra, e sarata, dar totul se impleteste armonios in farfuria ta. In orice loc ai citi despre aceasta supa vei gasi un astfel de comentariu. Eu iti zic ca, intr-adevar, asa e.

Nu e usor sa gasesti aceasta balanta perfecta si m-as bucura enorm sa ii dati o sansa, in caz ca nu va iese din prima. Eu am dat multe rateuri si probabil ca voi mai da, insa azi am avut pentru prima oara aproape toate ingredientele care pana acum imi lipseau.

Reteta (pentru 3-4 persoane): 

  • 4-5 cani de apa
  • o bucata de ginger (3 cm lungime) curatat, presat cu latul unui cutit si taiat bucati mari – ar fi bine sa fie cat mai proaspat
  • vreo 100 gr. ciuperci Pleurotus (la buna recomandare a lui Chef), curatate si taiate felii sau bucati
  • 250 gr. piept de pui, taiat in fashii subtiri de 1 cm.
  • 2-3 linguri Sos de Peste (Fish Sauce)
  • frunze de kaffir lime rupte in bucati
  • 3 tije de lemongrass, presate cu latul unui cutit si taiate in bucati de 1 cm lungime, un pic pe diagonala.
  • 1-2 lingurite suc de lime 
  • 2 ardei iuti asiatici striviti cu latul unui cutit (proaspeti sau uscati). Daca vreti sa fie mai putin picanta, scoateti in prealabil samburii si “venele” ardeilor.
  • 2-3 cepe verzi  tocate (sau 1-2 cepe de tip shallot tocate – eu nu am gasit pana acum) 
  • Optional: ½-1 lingurita de pasta de tamarind diluata in 2 linguri de apa calda.
  • frunze proaspete de coriandru (pentru ornat).

Cum se face:

  1. Pune apa la fiert impreuna cu gingerul, lemongrassul si frunzele de kaffir lime. Cand incepe sa fiarba, se va ridica un miros placut, acrisor.
  2. Reduce focul la mediu, adauga puiul, sosul de peste si pasta de tamarind diluata si fierbe 10 minute.
  3. Adauga  ciupercile, ardeiul iute si sucul de lime si fierbe inca 5 minute.
  4. Serveste-o fierbinte, ornata cu frunze de coriandru. Va recomand sa o serviti in portii mici (farfurii asiatice), nu ca pe o ciorba romaneasca, pentru ca e bine sa se pastreze calda.

Nota: Am pus reteta acum, pentru ca am preparat supa asta aseara. A fost un semi-rateu: a iesit si prea acra (pusesem 1 lingura de pasta de tamarind) si prea iute (pusesem 4 ardei iuti) astfel ca aici am ajustat un pic reteta din ochi. E posibil sa o mai ajustez cand o sa fac data viitoare (cred ca weekendul asta) dar cred ca asa cum e scrisa acum, e bine. Oricum, va tin la curent. Si o sa schimb si poza!

Popularity: 2% [?]