Un prieten mi-a povestit numai de bine despre bucataria marocana si, pentru ca sunt dispus la experimente culinare, atunci cand am gasit pe siteul folosit de mine ca sursa de inspiratie pentru aventurile mele de Chef un fel de mancare marocan, am incercat imediat. Tagina e un vas specific bucatariei nord-africane (http://en.wikipedia.org/wiki/Tajine) si se pare ca si mancarea facuta folosind aceste vase pastreaza numele de tagina. In romana cred ca s-ar potrivi termenul de tocana, dar eu o sa folosesc tot “tagina”.De cand am incercat prima oara, m-am indragostit de felul asta mancare. Nu stiam care sunt mirodeniile specifice bucatariei nord-africane si cand am citit reteta am ridicat un pic din sprancene. Se folosea scortisoara.

Cand am gustat insa, m-am indragostit instantaneu. Apoi, cand m-am uitat si eu pe site-uri care tratau bucataria nord-africana mi-am dat seama cat eram de ignorant. In tagina asta se imbina foarte bine gusturile mirodeniilor specifice mancarurilor nord-africane cu sosul de rosii si cu pieptul de pui si cu maslinele. Chiar daca reteta era cu masline negre, eu am ales masline Kalamata pentru ca imi plac foarte mult pentru aroma lor deosebita. Si pot sa spun ca dintre toate tipurile de masline care se gasesc la noi, cea mai buna tagina iese cu masline Kalamata. Da’ poate tie iti plac altele.

Reteta (2 portii):

Timp pregatire: 35 minute
Timp preparare: 40 minute
Timp total: 60 – 75 minute
Cost estimativ (pentru 2 portii) : 18 Lei

Tajina cu pui si masline Tagina marocana cu pui si masline si couscous

  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • 1 ceapa rosie tocata marunt
  • 1 ardei gras verde tocat marunt (2 ardei daca sunt mai mici)
  • 2 catei usturoi tocati marunt (eu pun 4-5 catei)
  • 1 lingurita chimen
  • 1 lingurita boia de ardei dulce sau iute (depinde de gustul fiecaruia)
  • ¼ lingurita ghimbir macinat (din plic)
  • ¼ lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita piper negru macinat proaspat
  • ½ cana (125 ml) apa fiarta sau supa de pui
  • 1 cutie (420g) rosii tocate
  • 200 – 300g piept de pui fara piele—taiat in bucati mici
  • 8-10 masline Kalamata/Kalamon—scoateti samburii si injumatatiti-le (Important: cumparati masline intregi si scoateti samburii voi acasa. Nu cumparati masline deja fara samburi pentru ca si-au pierdut deja mult din aroma.)
  • 1 lingura suc de lamaie (de obicei, din jumatate de lamaie ies 2 linguri de suc, dar depinde de marimea si de tipul lamaii)
  • 1 legatura de patrunjel, tocata marunt. Dupa parerea mea nu e niciodata prea mult patrunjel
  • 150 g couscous
  • 1 cana de apa/supa fiarta (cu un pic de sare si un pic de piper) pentru prepararea couscous-ului
  • Optional: 3 linguri de fulgi de migdale. Eu nu am gasit niciodata la noi asa ca nu am pus niciodata dar am sa incerc in cazul in care gasesc.
    1. Incalzeste la foc mediu 2 linguri de ulei intr-o tigaie larga (eu prefer tigaia non-stick) si pune ceapa si ardeiul gras la gatit pentru 5-6 minute, amestecand din cand in cand.
    2. Adauga usturoiul si mirodeniile in tigaie si amesteca constant pentru 1 minut.
    3. Adauga ½ cana (125 ml) apa fiarta sau supa de pui, rosiile tocate, sarea si piperul si lasa pana incepe sa fiarba.
    4. Acopera tigaia cu un capac cat se poate de etans, si fierbe la foc mediu-mic pentru 10 minute.
    5. Adauga puiul si masline, acopera si lasa sa se fiarba la foc mediu-mic pentru inca 8 minute.
    6. In timp ce tagina fierbe, prepara couscous-ul.
    7. Adauga sucul de lamaie si patrunjelul tocat in tagina
    8. Couscous-ul o sa fie un pic “pleostit” asa ca amesteca-l usor cu o furculita ca sa se “infoaie” un pic. Daca ai fulgi de migdale, acum cica e momentul sa le amesteci cu couscous-ul dar nu promit nimic pentru ca nu am incercat asa.
    9. Serveste tagina calda peste couscous. Amestecul de gusturi se va imbina foarte placut.

    Popularity: 2% [?]