Chiar nu înţeleg de ce insist cu bucătăria nord-africană. Cred că e din cauza condimentelor şi din cauza faptului că la noi în Bucureşti eu nu ştiu să existe restaurante nord-africane. Dintre bucătăriile mediteraneene, pe langă nenumaratele restaurante italieneşti observ că cele libaneze le-au depaşit deja pe cele greceşti şi spanioleşti. De fapt nici nu e prea greu având în vedere că acestea din urmă nu depasesc “enormul” numar de 5 restaurante de fiecare.

Când am încercat bucătăria nord-africană nu m-am bazat pe nimic, pe nicio amintire (cum e cazul celei tailandeze). M-a atras doar “exotismul” despre care vorbesc mai sus, atât.

E ceva interesant în supa asta: condimentele, năutul, lintea… Ah, şi cred ca e mai bună după ce a respirat puţin, după ce aromele s-au mai întrepătruns. Mi-a plăcut şi am să mai fac. 

Reţeta (pentru 4-6 persoane)

  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 ceapă — tocată mărunt
  • 1 tijă de apio — tocată mărunt
  • 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • ½ linguriţă de turmeric
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat (mi-am zis că data viitoare am sa incerc cu ghimbir proaspăt dat prin răzătoare)
  • ½ linguriţă scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă de seminţe de chimen zdrobite în mojar (după ce în prealabil au fost fripte, împreună cu seminţele de fenicul de mai jos, 30 de secunde intr-o tigaie încinsă)
  • (opţional) ½ linguriţă de seminţe de fenicul proaspăt zdrobite
  • 1 linguriţă de sare de mare
  • ½ linguriţă piper negru proaspăt măcinat
  • 1 zucchini —tăiat în rondele subţiri
  • 125 ml linte roşie
  • 1 cutie (420g) roşii tocate
  • 1 plic de şofran—înmuiat in ½ cană (125 ml.) supă fierbinte
  • 6 căni supă de legume
  • 1 cutie de năut—clătit şi scurs
  • 50 gr. paste capellini mărunţite cât-de-cât sau vermicelli
  • 2 linguri frunze de coriandru tăiate mare
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
  • 2-3 linguri suc de lămâie 

Cum se face:

  1. Încălzeşti uleiul la foc mediu într-o oală de supă
  2. Căleşti ceapa şi apio pentru 5 minute, amestecând din când în când.
  3. Adaugă amestecul de condimente: turmericul, ghimbirul, scorţişoara, chimenul, sarea şi piperul şi amestecă în continuu 1 minut.
  4. Adaugă zucchini, lintea şi roşiile şi amestecă. 
  5. Adaugă şofranul şi supa de legume, măreşte focul, şi dă-le într-un clocot. 
  6. Micşorează focul la mediu si fierbe încă 15 minute.
  7. Adaugă năutul, pătrunjelul şi sucul de lămâie şi fierbe 5 minute acoperit.
  8. În funcţie de timpul de fierbere al pastelor, adaugă-le la final în aşa fel incăt sa se fiarbă.
  9. Opreşte focul şi adaugă coriandrul.

Popularity: 1% [?]