Gulas la ceaun pe foc de lemne.

O alta mancare de gatit in curte cu prietenii. Nu stiu care parte e mai frumoasa, pregatitul sau mancatul 🙂 In mod normal un gulas la ceaun nu ar trebui sa fie gata in mai putin de 3 ore, dar merita ! Iesi in curte cu un vin alb rece, si stai la povesti in timp ce mai amesteci si gusti din gulas… DELICIU.

  • 1 kg carne vita taiata cubulete (2-3 cm)
  • 1 kg carne porc taiata cubulete (3 cm)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg cartofi
  • 2 sticle vin alb sec (sau demi-sec)
  • 1 kg ardei capia
  • 1 kg gogosari
  • sare
  • piper boabe
  • boia de ardei iute
  • citeva foi de dafin

IMPORTANT!

Am facut acest gulas de mai multe ori si cel mai bun si autentic ca si gust este cel in care NU SE PUN ROSII sau Pasta de rosii sau bulion, etc.

In primul rind trebuie sa ai un ceaun mare. Eu mi-am cumparat de linga Bolintin (anual e un tirg mare acolo si se gasesc ceaune si vase de toate dimensiunile)

Faci un foc de lemne (nu mare, dar tot timpul sa aiba flacara)

Pui ceaunul pe foc si adaugi 2-300 gr ulei de flaorea soarelui.

Dupa ce s-s incins un pic adaugi ceapa taiata “solzi”

Amesteci din cind in cind si dupa ce s-a calit ceapa, adaugi toata carnea.

Continui sa amesteci si cind carnea isi schimba culoarea (nu mai e rosie) adaugi si legumele taiate fisii.

Mai stai si amesteci ocazional 20 min si adaugi 1 sticla de vin.

Adauga Boia de ardei, sare si piper dupa gust/la ochi

De aici incolo, timp de citeva ore nu faci decit sa amesteci din cind in cind, adaugi vina si sa grija ca focul sa aiba flacara.

Gulasul trebuie sa aiba la final o consistenta intre ciorba si tocana, adica nici foarte gros nici foarte subtire. Puteti adauga oricit vin doriti (eu la ultimul gulas (cel din poza) cred ca am pus 3-4 sticle de vin. Alcoolul se evapora :). Se poate completa si cu apa daca nu mai aveti vin.

Cantitatile sint estimative… va orientati in functie de ce ceaun aveti, dar sa nu renuntati la ardei capia si gogosari (acestia dau gustul foarte bun) si chiar daca dupa ce i-ati taiat si vi se par foarte multi, stati linistiti ca pe foc ei scad.

Pofta Buna 🙂

Popularity: 5% [?]