Ei bine… am ezitat mult sa prepar curry-ul asta. Toti au incercat sa ma convinga sa nu incerc. Am cumparat multi ananasi in scopul asta si i-am aruncat, mucegaiti. Dar intr-o seara de duminica am ignorat orice comentariu si m-am apucat. Mi-a fost teama ca voi manca singur, mi-am asumat orice posibil esec si am purces. Unii dintre invitati nici nu au gustat. Insa mie mi-a placut foarte mult si asta inseamna ca vor trebui sa se obisnuiasca, pentru ca am sa ii mai chinui.

Pasta de curry galben nu se gaseste la noi in Bucuresti. Am gasit acu’ vreo 3 ani dar de-atunci am avut pasta de curry galben doar atunci cand am fost prin strainatate sau vreun prieten mi-a adus cand s-a intors de prin alte tari. Asa ca e un picut mai dificil sa il prepari. Curry-ul galben este in mod normal cel mai putin iute dintre toate dar poti sa il iutesti usor printr-un ardei iute scapat in farfurie.

Reteta (pentru 3-4 persoane):

  • 1 lingura ulei de orez/boabe de struguri (pentru ca au punctul de ardere mai ridicat decat uleiul de masline, si nu iti umpli bucataria de fum. Altfel, se poate si ulei de masline)
  • 1-2 lingurite boabe de mustar
  • 1-2 lingurite chimen macinat
  • 1 lingurita boabe de coriandru macinat
  • 2-3 cm de radacina de ginger decojit si taiat in forme de bete de chibrit
  • 1 lingurita de boia de ardei iute (sau 1-2 ardei iuti tocati marunt – cu sau fara samburi)
  • 2-3 lingurite de praf de turmeric
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 cutie (420 ml) lapte de nuca de cocos
  • 1 ananas decojit si taiat patratele (aveti grija la centrul “lemnos”)
  • 300 grame piept de pui taiat bucatele
  • 1/2 lime
  • 2 lingurite de thai fish sauce
  • Optional: 4-5 frunze de kaffir lime rupte in bucati
  • 150 grame orez cu bob lung

Metoda:

  1. Incalzeste uleiul la foc mediu intr-o tigaie
  2. Pune pe rand (la un minut, amestecand din cand in cand): boabele de mustar, gingerul, chimenul si coriandrul.
  3. Adauga praful de turmeric si usturoiul si amesteca in continuu 1 minut.
  4. Adauga bucatile de ananas si amesteca-le cu ce-i in tigaie.
  5. Dupa 3 minute, adauga laptele de nuca de cocos si mareste focul pana incepe sa clocoteasca un pic.
  6. Micsoreaza focul la mediu, adauga fish sauce-ul, sucul de lime si frunzele de kaffir lime si lasa-l cam 7-8 minute.
  7. Adauga puiul si lasa-l la foc mediu inca 5 minute.
  8. Intre timp, prepara orezul.

Serveste curry-ul, bineinteles, pe un pat de orez. Amesteca-l in farfurie si foloseste lingura, asa cum v-am sugerat. Nu toti prietenii mei folosesc lingura, mananca cu furculita. Sper sa ii conving pe toti ca orezul in mancarurile thai se mananca cu lingura. Oricum, cu lingura sau cu furculita ar trebui sa fiti foarte surprinsi de gustul acestui curry. Surprinsi foarte placut.

Popularity: 1% [?]