salata-de-ardei-copti-cu-rosii1.jpgDacă e să mă gândesc la mâncarea din copilărie am două amintiri grele: spanacul și merlucius-ul. Dar despre astea v-am vorbit aici și cu altă ocazie. Însă, dacă e să vorbim de amintiri plăcute, ei bine, mâncărica asta de ardei îmi va aduce aminte totdeauna de lucrurile bune și frumoase din copilăria mea.

Chestia asta e din Moldova si am realizat doar acu’ 2 luni când un prieten a venit la o serata de-a noastră de gătit cu salata asta făcută de mama lui. Nimeni din București nu mai gustase dar mie mi-a trezit amintiri foarte intense. Ai mei fiind din Botoșani, au venit si cu obiceiurile culinare odată cu migrarea lor la Constanta  (unde m-am născut eu). Rețeta e foarte simpla si nu m-as fi gândit sa o postez dacă nu as fi fost prezent la surpriza resimțita de prietenii mei din care nu au legătură cu Moldova. Cred ca va interveni cineva pe-aici sa spună ca de fapt chestia asta nu e moldoveneasca dar nu contează. Am avut nevoie de o introducere!

Ah, și va rog sa țineți cont ca eu fac pozele astea in continuare cu telefonul mobil asa ca încercați sa vedeți dincolo de pozele puse.

Rețeta (pt 2-3 persoane):

  • 6 ardei grași sau kapia
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 ceapa mare tocata mărunt
  • 400 gr. roșii decojite și tocate în cubulețe mici (sau o cutie de roșii de 420 gr.)
  • 1 lingura de sos de roșii
  • 1 lingurița de oțet balsamic (va dați seama ca pe-asta am băgat-o eu ca ai mei nu puneau oțet balsamic. Nu puneau oțet deloc și nici nu știam ca exista și oțet de-asta.)
  • ½ linguriță sare de mare (sau după gust)
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat (sau după gust)

Cum se face:

  1. Coace ardeii pe gratar sau pe tabla sau cum stii tu mai bine. Bineinteles, cojeste-i si scapa de cotor si de samburi.
  2. Incalzeste uleiul intr-o tigaie larga la foc mediu.
  3. Caleste ceapa cu grija (cam 5 minute) sa nu se arda.
  4. Adauga rosiile,  sosul de rosii, otetul balsamic, sare si piperul. Mareste un pic focul si adu toata combinatia la punctul de fierbere.
  5. Micsoreaza focul si lasa-l asa cam vreo 10 minute, avand grija sa nu scada prea mult.
  6. Taie ardeii in bucati mari si puneti-i in tigaie. Amestecati. Mai lasa vreo 2-3 minute la foc mic.
  7. Se serveste cu mujdei de usturoi si/sau cu iaurt gras. Si cu paine obligatoriu proaspata.

Popularity: 8% [?]