Cand e vorba de oua, probabil cea mai sanatoasa metoda de preparare este oul fiert moale. Imi ploua in gura numai cand ma gandesc la galbenusul ala curgator. Faza cu fiertul oualelor in coaja e ca nu vezi cand albusul e indeajuns de tare, dar nici prea tare. Asa ca o varianta este asa numitul in engleza Poached Egg. In romana, el se numeste simplu: ou romanesc. Nu stiu cat de romaneasca e metoda asta de preparare, dar nu ma apuc sa intru in polemica acum. Stiu doar ca ouale romanesti se servesc cu ceapa prajita (un pic caramelizata de la prajeala).

Reteta:

  • 1 ou proaspat (Ouale proaspete sunt cele mai bune pentru aceasta metoda de preparare. Daca nu e foarte proaspat, albusul nu se va coagula). Scoate oul din frigider din timp ca sa ajunga la temperatura camerei. Daca e preparat imediat ce e scos din frigider, timpul de preparare va fi un pic mai mare. 
  • apa si otet de vin alb in proportia 1 lingurita de otet la 1 litru de apa
  • separat, apa cu sare. Nu se pune sare in apa cu otet in care se prepara de fapt oul pentru ca sarea impiedica coagularea rapida a albusului.

Cum se face:

  1. Se pune apa cu otet la fiert pana in momentul in care apa fierbe molatec.
  2. Pregateste apa sarata intr-o oala separata si adu-o, tot asa, la punctul de fierbere molateca.
  3. Sparge oul pe o farfurie, cu grija sa nu se sparga gabenusul, si varsa apoi oul in apa cu otet.
  4. Cu o paleta sau cu o lingura, “bate” usor albusul vreo 20-30 de secunde sau pana cand se coaguleaza. Daca oul nu e proaspat, albusul se va dispersa prin apa. Daca e proaspat, albusul si galbenusul vor sta impreuna si vor forma un ou la care vei pofti instantaneu. Ca in poza retetei Ou ochi pe pat de spanac.
  5. Cu o paleta, transfera oul fiert din apa cu otet in apa cu sare care fierbe molcolm. Il tii acolo vrei 30 de secunde si gata. Il scoti pe o farfurie sau pe un prosop de hartie de bucatarie, ca sa se scurga de apa.

E mai dificil de preparat oul asa, insa atunci cand ai capatat dexteritate vei aprecia la maxim gustul si vei recunoaste ca a meritat efortul.

Popularity: 1% [?]